Ο παιδοδοντίατρος Βασίλης Αχυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 13ο Γενικό Λύκειο και εισήχθη με πανελλαδικές εξετάσεις στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και πήρε το πτυχίο του το 1992.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σε παραμεθόρια περιοχή, κατά την διάρκεια της οποίας παρείχε οδοντιατρική περίθαλψη σε στρατεύσιμους.
Το 1994 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London), της Αγγλίας και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της παιδοδοντιατρικής (Paedodontics – Childrens’ dentistry) στο Eastman dental institute and hospital for dental and oral health care. Η ειδικότητα της παιδοδοντιατρικής καλύπτει τις οδοντικές και στοματολογικές ανάγκες παιδιών, εφήβων καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το Eastman Dental Institute είναι το μεγαλύτερο μεταπτυχιακό κέντρο της Ευρώπης ενώ το πανεπιστήμιο του Λονδίνου με βάση την τελευταία κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όλου του κόσμου βρίσκεται δεύτερο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τέταρτο στην παγκόσμια κατάταξη.
Κατά την διάρκεια των σπουδών του εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα της παιδοδοντιατρικής (μέθοδοι που αφορούν την τροποποίηση της συμπεριφοράς ενός μη συνεργάσιμου παιδιού καθώς και σε τεχνικές που αφορούν την ανώδυνη παροχή οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά, πρόληψη και θεραπεία της τερηδόνας, αισθητικές αποκαταστάσεις σε παιδιά και εφήβους, προληπτική ορθοδοντική, οδοντικό τραύμα, οδοντιατρική θεραπεία με τη χρήση γενικής αναισθησίας κ.ά.) ενώ παράλληλα εκπόνησε την μεταπτυχιακή του διατριβή. Στην διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί από διακεκριμένους καθηγητές στον χώρο της Οδοντιατρικής όπως οι C. Scully και K. Harley.
Μετά από γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science (M.Sc.) στην Παιδοδοντιατρική, που του απονεμήθηκε από την Βρετανική Μεταπτυχιακή Ιατρική Ομοσπονδία.
Από το 1996 διατηρεί ιδιωτικό παιδοδοντιατρικό ιατρείο κατάλληλα εξοπλισμένο με υλικοτεχνικά μέσα στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης όπου και εργάζεται παρέχοντας οδοντιατρική φροντίδα αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους.
Επί σειρά ετών εργάστηκε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Χειρουργικής και Θεραπευτικής των Οδοντικών Ιστών και το 2003 μετά από την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με θέμα την πρόσληψη του φθορίου από τους οδοντικούς ιστούς ανακηρύχτηκε παμψηφεί με το βαθμό Άριστα, Διδάκτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Είναι μέλος της Ελληνικής Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας, της European Academy of Pediatric Dentistry καθώς και της International Association of Paediatric Dentistry. Έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών τόσο στον ιατρικό χώρο (Νοσοκομείο Λοιμωδών, Ιπποκράτειο) όσο και σε ανοιχτό ακροατήριο ως προσκεκλημένος ομιλητής μεγάλων Δήμων της πόλης μας. Επίσης έχει οργανώσει και συμμετείχε ως επικεφαλής στον προληπτικό έλεγχο παιδιών που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία καθώς και σε ειδικά σχολεία.
Βασικοί τομείς ενδιαφέροντος του είναι η οδοντική πρόληψη, το τραύμα, οι οδοντικές ανωμαλίες και τα οδοντιατρικά αισθητικά υλικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων με επιστημονικές ανακοινώσεις καθώς και με εισηγήσεις παιδοδοντιατρικών θεμάτων.
Επίσης έχει δημοσιεύσει από μόνος του ή και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες πολλές εργασίες σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συγκεκριμένα:
1) ‘Prevalence, clinical features and management of young patients with Hypodontia’, Hellenic Dental Journal 9(1): 17-21, 1999.
2) ‘In vitro shear bond strength testing of five current dentinal adhesives’, Hellenic Dental Journal 9(2): 47-50, 1999.
3) The dilacerated tooth: clinical features, histopathology and management’, Hellenic Dental Journal 11(1): 9-15, 2001.
4) Case report. Impacted mandibular permanent canine’, European Journal of Paediatric Dentistry 6 Suppl: 19-22, 2005.
5) ‘Fluoride content of bottled waters available in Northern Greece’, International Journal of Paediatric Dentistry 16(2): 111-116, 2006.
6) ‘Pregnancy and oral health: utilisation of dental services during pregnancy in northern Greece’, Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 86(8): 938-944, 2007.
7) ‘In vitro fluoride uptake by bovine enamel from aesthetic restorative materials’, International Journal of Paediatric Dentistry, 18(4): 291-299, 2008.
8) ‘Current contraceptive awareness and use in Greek dental school students’, Journal of Women’s Health, 18(3): 387-391, 2009.